До Великодня менше двох тижнів, тож в супермаркеті можна вже прицінитись у скільки обійдеться випікання паски.
Такі підрахунки зробили журналісти «Сніданку з 1+1».
Борошно коштує в одному зі столичних супермаркетів - 21.85. Дріжджі хлібопекарські - 7.45. Найдешевші яйця - 36.70. Акційне масло - 46.90. Далі, цукор, молоко і родзинки. Ще ванільний цукор, який найдешевший зі списку - 89 копійок. Разом все обійшлося у 172.97 грн, цього вистачить на випікання 4-5 середніх пасок, десь по 300-400 грамів. Та ще й яйця лишаться.
А от додадуть у ціні прикраси для паски.
Українці цьогоріч вирішили пекти пасок менше, щоб зекономити. «Може буде менший об’єм, раніше там 7-8 пасок пекла, в цьому році менше, ціни кусаються, як кажуть, і так будемо економити», - каже відвідувачка магазину пані Юлія.
А от якщо пекти не вийде, витратити доведеться ще більше. В кав’ярнях ціни добігають до семисот гривень за кілограмову паску. Пів кіло-300-400. Але тут який декор тільки не вигадують і цілі плитки шоколаду разом з печивом поверх випічки, і шоколад який витікає лавою із середини, і паски немов букети квітів, і це не все.
Придбати можна й паски прикрашені намистом, зефіром і навіть попкорном. І от саме вся ця краса й дає таку ціну. Розповідають власники однієї зі столичних кондитерських Анжеліка та Жиль Шав'є. «Чималу частку займає прикраса, бо декор на велику паску приблизно 150 гривень. Плюс це все ручна робота», - каже Анжеліка.
А ще якісні інгредієнти. «Ніяких немає замінників, підсолоджувачів, барвників. У борошні обов’язково цукати апельсинові і родзинки, родзинки замочені обов'язково в ромі і коньяку», - додає жінка.
Весь цей тренд на шалену кількість декору на пасці з’явився не так давно. А от традиційно в Україні паски ділилися на 2 види - ті що випікали, і ті, які ні- каже етнограф Галина Олійник.
«Сирні паски і звичайні паски існували паралельно, тому що на західній Україні не було взагалі традиції сирних пасок, Для гуцулів була обов’язкова бабка і паска. Бабка була солодка з 30 яєць, а паска вона навпаки могла бути вже така як хліб. Сирна паска так звана не печена паска, переважно вона домінує в районах Слобожанщини, Чернігівщини, так само в деяких регіонах Полтавщини», - каже Галина.
Кожна господиня мала свій спосіб і рецепт приготування, що робило її паски неповторними. В Україні лишалося незмінним одне правило – під час усього процесу приготування в оселі мала панувати цілковита тиша, аби паска не сіла. Адже вважається, якщо паска вийде красива і пухка - то увесь рік буде вдалим!
Джерело