В Україні через російські обстріли тривають віялові та аварійні відключення електроенергії. Відповідно, одним з найактуальніших питань стало, як зберігати харчові продукти у таких умовах.

То ж у Міністерстві охорони здоров'я дали українцям декілька порад, які допоможуть зберегти їжу безпечною до вживання. Передусім зверніть увагу на те, що у холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.

Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.", - радять у відомстві. МОЗ

Викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював

Викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював

У випадку, якщо електроенергію вже відключили, дверцята холодильника та морозильної камери радять тримати закритими. Таким чином вам вдасться зберегти продути безпечним до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо ж світла немає більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.

"Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.", - застерігають фахівці. МОЗ

Викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював

У МОЗ також рядять прислухатися до наступних порад:

1. Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Пам'ятайте, що ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.

2. Варто заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання. Таких, зокрема, як хліб, печиво, бублики, консерви тощо.

"При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).", - радять у МОЗ. МОЗ

3. Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.

4. Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.

5. Харчові продукти також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.

Викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював

Викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював

Викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював

Викиньте це негайно: як переконатися, що їжа безпечна для вживання, якщо холодильник довго не працював

Джерело