Чарка пшона, 10 яєць та два кілограми борошна – це інгредієнти, з яких готується старовинна обрядова страва Житомирщини – крупки. Вона увійшла до переліку нематеріальної спадщини України. Рецепт приготування крупки 18 серпня продемонструвала у Житомирі жителька села Мостове Андрушівської громади Наталія Стеценко.
"10 яєць ми збиваємо до однорідності, – розповідає Наталія Стеценко. – Потім потроху додаємо борошно. Його потрібно приблизно два кілограми. І качаємо. Вкачується мука. Уся робота буде тривати дві години. Обов'язково крупки качають у дерев'яних ночвах, щоб вони всі були однакові".
За дві години пшонинки, закачані в яйці та борошні, зростають до розміру горошини.
"Ці крупки можна заготовити заздалегідь, – каже Наталія Стеценко. – Можна підсушити і зварити, коли вам забажається. І щоб зварити ці крупки, нам обов'язково потрібна домашня курка. Ми варимо курку і у бульйон кидаємо крупки. З однієї чарки пшона ми наваримо крупки на 10 літрів".
Крупки Наталія готує вже 20 років.
"Мене навчила баба мого чоловіка, – розповідає Наталія Стеценко. – Цій страві більше 300 років. Готується вона тільки у нашому селі. Стравою пригощають на обрядові свята: хрестини, родини. Раніше і на весілля варили".
Під час приготування крупки жінки збирали гроші на потреби Збройних сил України.
"У нас є гуманітарний центр у місті Андрушівка, – каже керівниця відділу культури Андрушівської громади Наталія Рудницька. – Це благодійний фонд "Сім'я". Ми взяли у волонтера скриньку і проводимо таку акцію: "Крупки качаємо – ЗСУ допомагаємо".
"Потрібно допомагати Збройним силам України, – каже житомирянка Людмила Марченко. – І це дуже чудово, що люди приїхали і у такому національному стилі показують нам наше коріння".
"Ми неодноразово проводили такі акції зі збору коштів нашим захисникам, – розповідає Наталія Рудницька. – Під час минулої акції, яка пройшла 12 серпня, ми зібрали близько 16 тисяч. Сподіваємося, що сьогодні Житомир теж зробить свій внесок у перемогу".
Читайте також Культурний фронт у тилу: у Житомирі майстри продають вироби, аби зібрати гроші для ЗСУ. У Житомирі у волонтерській майстерні "Свій за свого" не вистачає людей, аби виконувати всі замовлення військових. Автомобіль "Тойота" у Житомирі придбали представники азербайджанської громади та передали військовослужбовцям ЗСУ. У Житомирі працівниці лабцентру щотижня готують по шість тонн їжі для ЗСУ. Жительки села Зарудинці на Житомирщині готують їжу для військових на передову.
Читайте головні новини Житомирщини у нашому Telegram, Instagram та Viber
Джерело