Пряжене масло широко використовується у країнах Південної Азії, вважається традиційним продуктом індійської кухні і має назву «гхі»

  Рецептом корисного масла поділився на своїй сторінці в instagram україньский кулінарний експерт Євген Клопотенко, який не перестає дивувати своїми здібностями.

  Масло гхі використовують в рецептах Аюрведи. Експерти вважають, що воно є джерелом насичених жирів, що необхідні для нормальної діяльності мозку, вироблення статевих гормонів і підтримки імунітету. Воно також сприяє роботі системи травлення. Але найвідомішого українського шеф-кухаря зацікавило не це. Євген Клопотенко звернув увагу на цей продукт, адже він має переваги з кулінарної точки зору.   В результаті витоплення, якщо все зробити правильно, майже весь молочний білок казеїн зникне, а структура жирних кислот зміниться. Через це під час смаження масло не буде горіти, адже температура його горіння збільшиться до 250 градусів зі 120. Також витоплене масло буде мати карамельно-горіховий присмак.

Рецепт від Євгена Клопотенка: масло з карамельно-горіховим присмаком, що не горить під час смаження

Рецепт від Євгена Клопотенка: масло з карамельно-горіховим присмаком, що не горить під час смаження

  Для того, щоб приготувати масло «гхі», потрібно звичайне вершкове масло. Воно має бути якісним, без домішок і мати щонайменше 82,5% жирності. Якщо домішки є, вони під час приготування вийдуть назовні і зіпсують продукт.

  Процес приготування простий: дві пачки масла потримати годину на повільному вогі, потім дати охолонути. Під час приготування можна додати спеції для запаху, наприклад, розмарин, який збагатить смак страви, до якої ви додасти пряжене масло.

Рецепт від Євгена Клопотенка: масло з карамельно-горіховим присмаком, що не горить під час смаження

  Використовувати гхі можна замість вершкового масла, наприклад, додати у рис чи спасерувати на ньому гриби або креветки.  

Джерело