Якість промислового молока, поставленого на переробку, продовжує покращуватися. Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

Так, обсяг екстраґатунку за дев’ять місяців 2021 р. зріс на 6,8% проти аналогічного періоду 2020 р., та сягнув 716 тис. т, що відповідає 31,1% у загальній структурі.

Обсяг молока, зданого на переробку вищим ґатунком, зріс на 1,4% – до 658,8 тис. та складає 28,6% у загальній структурі.

Стало відомо, чи якісне молоко п’ють українці та наскільки невдовзі подорожчає молочка

«Поставки першого ґатунку зменшилися майже на чверть – до 823,7 тис. т (35,7% у структурі поставок на переробку), а другого – на 15,2% – до 99,2 тис. т (4,3% у загальній структурі)», – констатують в асоціації.

Як відомо, до 1 січня 2024 р. в Україні передбачено поступовий перехід на харчову переробку виключно екстраґатунку молока (кількість соматичних клітин (КСК) до 400 тис./мл, загальна бактеріальна забрудненість (ЗБЗ) до 100 тис./мл).

Із 1 січня 2023 р. на харчову переробку допускатимуть лише молоко, що відповідає параметрам екстра та вищого ґатунків (КСК до 400 тис./мл, ЗБЗ до 300 тис./мл).

Водночас ціни на молочку будуть зростати, в тім числі й через зростання вартості енергоресурсів. Про це зазначив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць. Частка енергоносіїв у структурі її собівартості складає 15%, а у виробників сухої, пастеризованої чи згущеної молочної продукції значно більше. Тож виробники будуть змушені підняти вартість молочки щонайменше на 10%.

.

Джерело