Спагетті болоньєзе, вівсянка з конфітюром, чахохбілі. У школах Херсона запроваджують страви з нового меню. Готувати починають за рецептами шеф-кухаря Євгена Клопотенка.

У 24 херсонській школі о 9:30 першокласники йдуть на сніданок. У меню і знайомі, і приготовані за новими рецептами, страви.

"Картопляне пюре на молоці, риба припущена з овочами, за рецептами Євгена Клопотенка, свіжі овочі і суп розсольник", - каже працівниця харчоблоку Тетяна Закревська.

Нове меню для учнів: як харчуються діти у школах Херсона

Першокласнику Кирилу сніданок сподобався, каже картопля, риба і чай були смачні. Приємно здивовані стравами з нового меню і батьки.

"Знаю, що змінилось харчування на краще, знаю від сина, що вівсянка з’явилась з конфітюром, більш складні страви", - каже мати учня Катерина Грузденко.

Страви з нового меню почали впроваджувати у березні минулого року, розповідає директорка школи Марина Степанова.

"Змінилося і в меню присутні як страви з рецептурної збірки 87 року, так і нововведення запропоновані Клопотенком. Рис паелья, макарони з соусом болоньєзе, чахохбілі, риба, припущена, чай каркаде", - каже Степанова .

У 41 -ій школі теж сніданок. Шефкухарка Надія Ковальська для дітей тут готує 35 років. Каже, за харчуванням слідкують ретельно. Менше смаженого, більше овочів та фруктів.

Стравами з нового меню у новій їдальні смакують і у гімназії № 16. Тут теж відмовились від шкідливих для дітей продуктів та вже спробували деякі страви іноземної кухні.

"Грузинська національна страва чахохбілі, додалось більше фруктів, овочів, солонощів", - говорить директорка Херсонської гімназії № 16 Крістіна Головченко.

У їдальні гімназії № 6 кілька гарнірів, салатів, перших та основних страв на вибір. Ця їжа приготована за рецептами Євгена Клопоптенка. Готувати за його рецептами розпочали 3 роки тому, розповідає директорка гімназії Світлана Корж.

"Зміни у меню нашої гімназії почались 3 роки тому , я була на зустрічі з Клопотенком, він представляв свої страви. З дозволу Держпродспоживслужби нашого міста ми впроваджували деякі страви – салати, чаї ", - каже Світлана Корж.

Хоча б по одній страві з нового меню сьогодні готують у всіх херсонських школах, розповідає начальниця міського управління Держпродспоживслужби Марина Малахова. Для того, щоб повністю перейти на нові страви деяким закладам бракує обладнання та умов, тому це процес поступовий.

"Перед тим, як заклад відчиняється, вони подають нам всі сто відсотків своє меню, яке ми перевіряєм на відповідність законодавству, санітарним нормам, враховуючи вікові категорії і стан здоров’я. Відповідно до програми безпечне дитяче харчування всі заклади поділені на 5 років, де пройдуть скрізь капітальні ремонти і всі заклади будуть відповідати вимогам законодавства", - каже Малахова.

Суспільне продовжить стежити за темою дитячого харчування.

Джерело