Вона - всюди. А ми її не помічаємо. Кропива: не бур'ян, а - домашня аптечка. Бадилля, листя, насіння і навіть кореневища жаливи багаті на корисні речовини та мають цілющі властивості.
Про те, скільки можна заробити на вирощуванні кропиви, та що з неї можна приготувати - крім традиційних борщів - 15 травня йдеться у сюжеті ТСН.19:30.
КРОПИВ'ЯНИЙ БІЗНЕС
Олександр Гудименко - фермер із Чернігівщини. На 6 га землі жаливу вирощує вже багато років. Розростаються рослини, каже, самі. А скошує їх кілька разів за сезон. За кілограм сирої кропиви нині править 50 грн.
Годує бадиллям худобу. Частину зілля продає ще й іншим фермерам. Зізнається, що свині на таких харчах зростають вдвічі швидше, ніж на комбікормах.
Із жаливи також робить настоянки, лікувальні мазі та віники для лазні. Виростає кропива вище людського зросту. А коли восени на кропива з'являється насіння - Олександр збирає і його. Та додає до кави або чаю. Якщо знайти замовника - можна вигідно продати.
Спробувати себе в кропив'яному бізнесі вирішила і Юлія Верещук із Київщини. Жаливу цього квітня висадила вперше. На двох гектарах. Прем'єрний урожай планує зібрати за місяць.
"У нас органічне господарство. Ціна кожного року різниться: від 40 до 60 грн за суху речовину", - зазначає вона.
Значно більше суху кропиву цінують за кордоном. Зокрема, в Німеччині та Швеції. За кропиву зазвичай просять від 4 до 8 доларів за 100 грам, а якщо рослина є органічною та сертифікованою - від 10 до 30 доларів за 100 грам.
Але щоб експортувати, нашим фермерам товар потрібно сертифікувати. Пройти сертифікацію складає приблизно 5 тис грн і це досить бюрократична справа.
До того ж, за кордон вигідно переправляти лише значні партії. А в Україні масово кропиву поки що не вирощують.
РОСЛИНА ДЛЯ ЗДОРОВ'Я І КРАСИ
Олександр Свистович - херсонський фітотерапевт із 40-річним стажем. У парку чи у лісі - повз кропиву не проходить ніколи. Рве її голими руками. Що рослина пожалить - не боїться.
Свіже листя додає до салатів. Зрізає і пагони. Кропива - мовляв - дуже корисна.
"Має багато мікроелементів, вітамінів групи Б. Заліза дуже багато. Провітаміну А, каротину. Дубильні речовини корисні, дуже важливі", - пояснює він.
Зберігати кропиву радить добре висушивши. Чаї з неї рятують, каже, від багатьох недуг.
"При ниркових захворюваннях вона дуже-дуже корисна. Коли проблема з печінкою, жовчним міхуром, підшлунковою залозою", - запевняє фахівець.
А ще жалива знижує рівень цукру у крові та допомогти схуднути, каже дієтологиня Олена Репа. Проте, якщо людина приймає ліки, до вживання крапиви потрібно поставитись з обережністю.
"Варто проконсультуватися з лікуючим доктором, оскільки кропива здатна посилювати дію деяких препаратів, особливо такі, як антидепресанти та снодійне", - зазначає вона.
Використовують ці рослини і в косметології. А відваром з них радять мити голову, аби укріпити волосся. До речі, корисні властивості у сухій кропиві зберігаються три роки.
КРОПИВА НА ТАРІЛЦІ
Заварне тісто на етно-вареники шеф-кухар Сергій зробив заздалегідь. Кропива тут всюди.
"У нас кропива входить до начинки, також сік кропиви входить до тіста, ще використовую сушену пудру з кропиви та хлорофілову олію на основі кропиви", - розповідає шеф-кухар Сергій Гура.
Кропив’яні вареники подають зі сметаною, хлібною крихтою та смаженим лісовим горіхом. Ціна за порцію – 89 гривень.
Головне, каже, шеф-кухар, спростувати міф про те, що з кропивою готують лише борщ чи суп. Тож береться ще й за десерт.
"За основу рецепту я взяв класичну італійську панакоту, трошки його зімпровізував, додав кропиви і отримав такий наш волинський студинець, вершковий", - розповідає він.
У вершки майстер додає сік з жаливи. І поєднує це з полуницею. Коштує такий десерт 55 гривень.
Ще з кропиви можна робити смачні та корисні напої.
Бармен Олександр чаклує над таким коктейлем. Лимон, огірок та, звісно, кропива. Все це заливає газованою водою, трохи льоду - і – справжня вітамінна бомба вартістю у 85 гривень готова.
Додавати кропиву можна до найрізноманітніших страв. Бо ж вона додає пікантності. Та не жалить.
Джерело