Прикарпатське фермерське підприємство з вирощування полуниць, яке розташоване у селі Чукалівка, що неподалік Івано-Франківська, ввійшло до 50 кращих ягідних господарств України. А його власник Богдан Лутчин став переможцем номінації "Персона року" у премії, яку нещодавно організувала асоціація "Ягідництво України". Таким бізнесом чоловік займається п'ять років. Проте, каже, головна мета не збагачення, а створення робочих місць для людей, котрі планували виїжджати за кордон, пише Суспільне Карпати. Власник фермерського господарства з вирощування полуниць Богдан Лутчин готується до збору врожаю. Близького гектара землі, накритої теплицями, зараз засадили ягодами. Щодня його помічники збирають більше ста кілограмів врожаю. Свій бізнес чоловік почав, маючи у кишені 200 доларів. "Я їздив за кордон. Бачив, як наші люди працюють за кордоном, і подумав, чому ми не можемо тим займатися, чим займаються поляки, — пригадує Богдан Лутчин. — В Європі також вирощують полуницю. Ну і вирішили сробувати. Ми починали з двох соток. Досвід гіркий був, ми йшли в крайнощі. Але основне – це не опускати руки і розуміти, в якому напрямку ти рухаєшся". Читайте також: Вирощує півтора гектара полуниці. Фермер Богдан Лутчин Раніше фермеру допомагали поратися з ягодами родичі та сусіди. Але згодом площа насаджень стала більшою і чоловік вирішив найняти людей. Сорт полуниці підбирає під клімат регіону. Найчастіше саджанці привозить з-за кордону. Для кращого врожаю вирощує їх у теплицях. "Ми розуміємо, що в нас регіон інший трішки, ніж Закарпаття і Херсон. Тому що в них там сонячних днів набагато більше. Тому ми вирішили вирощувати суницю, яка більше не залежить від тривалості дня. Це так звана полуниця нейтрального дня, — мовить Богдан Лутчин. — Клімат Прикарпаття більше схожий на італійський, гірський. Ця полуниця любить перепади температури. Якраз такий клімат — у нас, вона себе тут добре показує. А проблему дощів ми вирішуємо накриттям теплиць". Кожен ранок Богдана Лутчина розпочинається з вимірювання температури ґрунту та повітря у теплиці. Перевіряє наявність комах-шкідників і підливає ягоди. Каже, врожай полуниці починається в травні, і триває до листопада. Різні і ціни на ягоди. "Іспанська коштувала 200-220 грн. Зараз вже підходить Закарпатська — в середньому 100-120 грн. Є такий прогноз, що ягода подорожчає. На Сході і на Півдні полуниці підмерзли. Потім буде така проблема, що є ранні, середні і пізні сорти, — каже фермер. — Вони починають вегетацію одночасно. І буде один пік, якийсь тиждень, напевно, що ці всі сорта вйидуть на ринок. Буде попит, але пропозиція перевищуватиме. Тоді ціна ненадовго впаде". До слова, у серпні Богдан Лутчин готується провести перший ягідний фестиваль. У його межах відбудуться міжнародні конференції за участю фермерів, а для місцевих жителів будуть розваги. Читайте також Тисячі гектарів ячменю і пшениці. Як на Франківщині сіють ярі зернові? Прикарпатські аграрії розповіли про вплив погоди на озимі культури Будемо з хлібом. На Прикарпатті завершуються жнива На Прикарпатті очікують щедрий урожай озимих культур Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Прикарпатське підприємство увійшло до 50 кращих ягідних господарств України

Джерело